СТРУЧНИ ТЕМИ
Е-ПОШТА
contact@jzuzelezara.mk
ТЕЛЕФОН
++ 389 (0)2 2657 051

Пребарајте на нашата веб страна

д-р Галина Наќеска, 

специјалист дерматовенеролог

 

Едни од најчестите кожни болести се акните.

Се појавуваат кај двата пола. можат да се појават и во било која воздраст ,но најчести се кај алдолецентите.Појавата на акни е толку честа што ги зафаќа 85% од младата популација на луѓе, почетокот може да биде од 10 до 17 години кај женските и од 14 до 19 години кај момчињата ,но не е исклучено да се се појават кај бебиња и постари луѓе.

Акните се хронична воспалителна болест на пилосебацеалната структура на кожата (влакнен фоликул и лојна жлезда). Фактори за појава на акни се: мултифакторијална генетската предиспозиција, хормонален дисбаланс на (половите хормони) и присуството на бактерии во лојната жлезда. Сите горенаведени фактори на крај водат до воспалителен процес на кожата кој се резултира со појава на акни.

Најчеста локализација е (чело, образи, нос, брада), а може да се јават на вратот, рамената и градната регија.

 Zastita Sonce Deca 02

Форма на акните според тежина

  • Слаба форма
  • Умерено тешка или средна
  • Тешка форма на акни

Проблемот со акните особено во пубертет може да доведе до психичко оптоварување поради нарушен естетски изглед и повлекување во себе, асоцијално однесување, и депресија, поради што младата популација бара начин сама да го реши проблемот и често се случува своеволно да се лекуваат и не е редкост заедно со своите родители да бараат помош и лутаат долг временски периот и по препорака на не стручни лица аплицираат локални препарати, прават хемиски пилинзи дури и орално користат колагенски препарати и на 14 годишна воздраст што воедно е загрижувачки.

Akni 02

 

Апелирам до сите со оваа патологија да побараат стручно мислење и преглед од лекар дерматовенеролог.

Лекувањето на акните вклучува користење на ретиноиди (локално и преку уста), системски и локални антибиотици

Терапијата е различна и се ординира според шема, протокол за лекување во зависност од формата на акните.

Лекувањето трае од 3 до 6 месеци, со редовни месечни контролни прегледи кај лекар дерматовенеролог поради нусефекти од системската терапија, и резистентност на локалната антибиотска терапија.

Лекарот е тој што треба да направи преценка кога да се започне со хемиски пилинзи, каков да биде пилингот површински или длабок, и вклучување на ласер терапија во целокупниот третман на акните.

Иако процесот на лекување е бавен резултатите по соодветно ординирана терапија се секогаш добри!

На крај задоволството е големо и обострано кај пациентот и кај лекарот

Со видните резултати и регресија на кожните промени Се враќа и самодеврбата на личноста.

 

 д-р Галина Наќеска, 

специјалист дерматовенеролог

 LOGO T S 400 300

 

Контакт информации

 

BANER WEB

   
ул. 16-ТА МАКЕДОНСКА БРИГАДА БР. 18
1000 СКОПЈЕ
++ 389 (0)2 2657 051 / информации
++ 389 (0)2 2657 000 / директор
contact@jzuzelezara.mk
Локација

 

СОГЛАСНОСТ ЗА КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Интернет страната www.jzuzelezara.mk може да користи т.н. колачиња (cookies) за да се подобри прелистувањето, да се зачуваат одредени кориснички поставувања и да се поедностави интеракцијата со одредени делови на страната.

Интернет пребарувачот на посетителот на страната може да биде нагоден да ги одбива колачињата, односно да предупредува за нивното појавување, а тие во секој момент можат да се избришат од уредот на посетителот.

Во некои случаи, колачињата се потребни за правилно функционирање на интернет страната.

Изберете дали се согласувате да се користат колачиња (cookies)